Selecteer een pagina

Energieneutraal kopen in Reeshof

De eerste koopwoningen in Tilburg die zelf volledig hun energie opwekken komen in Dongedal. Wie durft?

DOOR STEPHAN JONGERIUS

Geen subsidie, een normale grondprijs. De extra investering om je nieuwe woning energieneutraal te maken betaal je dus geheel zelf.

“Maar je verdient hem in tien tot vijftien jaar terug”, stelt Rob Keijzer van projectontwikkelaar Blue Buildings, “en daarvoor krijg je een woning die geen fossiele brandstoffen verbruikt en meer wooncomfort biedt.”
Hij heeft een akkoord met de gemeente over wat je een toplocatie kunt noemen. Aan de rand van Dongedal, het natuurgebied dat stadsdeel Reeshof doorkruist, mag hij in de Scharwoudestraat 25 energieneutrale woningen realiseren. “Vanuit je woonkamer kijk je straks op de Schotse hooglanders en veel vogelsoorten”, zo wordt het project op thecommons.nl al aangeprezen.
Energieneutrale nieuwbouw huurwoningen heeft Tilburg al (Lourdesplein), een rijtje corporatiewoningen is tot nul-op-de-meter gerenoveerd (Le Sage ten Broekstraat) en hier en daar heeft een particulier een villa in dat genre gebouwd. Maar dit wordt in Tilburg het eerste project met energieneutrale koopwoningen.
Hart van het verwarmingssysteem is ook in dit geval een warmtepomp. Maar anders als in de omstreden huurwoningen is hier vloerverwarming.

 

Keijzer wijst op de wettelijke verplichting dat per 2021 elke nieuwbouwwoning energieneutraal moet zijn. Daarnaast heeft de gemeente de ambitie dat in 2045 ook alle bestaande woningen dat predikaat hebben.

“Dan is het raar nu woningen te bouwen die wél energie kosten. En ik denk dat de markt het nu aankan, zeker in de Reeshof waar niemand blij wordt van de hoge kosten voor stadsverwarming.”

Meedenken
Net als bij zijn zuidelijker in Dongedal gelegen project van Bedaux de Brouwer Architecten – dat dezer dagen wordt opgeleverd – kunnen potentiële kopers in een planteam vergaand meedenken over de opzet. Qua woningtypes is van alles mogelijk. In dit geval gaat het jonge bureau Format A van de architecten Joris Verhoeven en Frank van Winden de woningen ontwerpen.

Dit artikel verscheen op vrijdag 26 februari 2016 in het Brabants Dagblad.